October 29, 2015

Αφιέρωμα: Star Wars - The complete saga


Εν όψει της κυκλοφορίας της 7ης ταινίας της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars), μέσα στο 2015, διοργανώνουμε αφιέρωμα στις προηγούμενες ταινίες τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου
Μία ευκαιρία να ξαναδείτε ή και να δείτε για πρώτη φορά τις επικές ταινίες που άφησαν εποχή και μάγεψαν το κοινό 4 δεκαετίες έως τώρα!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 4 - Ο πόλεμος των άστρων (1977)


Τετάρτη 4 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 5 - Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται (1980)


Πέμπτη 5 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 1 - Η αόρατη απειλή (1999)


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 2 - Η επίθεση των κλώνων (2002)


Τετάρτη 11 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 3 - Η εκδίκηση των Σιθ (2005)


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: 

Επεισόδιο 6 - Η επιστροφή των Τζεντάι (1983)


Οι προβολές ξεκινούν στις 21.00, όπως πάντα στο αμφιθέατρο Παθ.Αν.


Το «Star Wars» είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, καθώς σήμανε την έναρξη μιας καινούριας εποχής για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ταινία σταθμός στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο.
Άκρως πρωτότυπη για την εποχή της, με πρωτόγνωρα ειδικά εφέ τα οποία μπορεί να μην είναι ψηφιακά, αλλά έχουν άριστη οπτική και έβαλαν τις βάσεις για την εξέλιξη των εφέ στον κινηματογράφο.
Ο εμπνευστής και δημιουργός της ταινίας, George Lucas, επηρεασμένος από τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τα κόμικς, παίρνοντας στοιχεία από διάφορες θρησκείες, κατασκεύασε ένα εντελώς καινούριο, δικό του σύμπαν, που αποτελείτο από μακρινούς κατοικημένους πλανήτες, τεράστια διαστημικά σκάφη, μύρια λογής πλάσματα -τέρατα κι ανθρωποειδές-, υπερβατικούς ήρωες, διαγαλαξιακές αστρομαχίες και μονομαχίες με μη συμβατά όπλα, και μεγαλειώδης εκρήξεις.

Όλα αυτά τα θαυμαστά στοιχεία μαζί, αποτέλεσαν το φόντο μιας πολύ απλής ιστορίας με βασικό θέμα την αρχέτυπη μάχη του καλού εναντίον του κακού και το αποτέλεσμα ήταν, μια θρυλική ταινία που αγαπήθηκε από εκατομμύρια θεατές, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και εθνικότητος.

Επεισόδιο 4 - Ο πόλεμος των άστρων (1977): 
Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγροτόπαιδου Λουκ Σκαϊγουώκερ όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη και καταστροφική έρευνα για τα ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει ν' ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας πριγκίπισσας Λέια, και διάσωσης του ίδιου του γαλαξία.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του μοχθηρού Νταρθ Βέιντερ, καταδιώκει τον Λουκ Σκαϊγουώκερ και την Επαναστατική Συμμαχία. Όμως όταν ο Βέιντερ αιχμαλωτίζει τους φίλους του Λουκ, ο Σκαϊγουώκερ πρέπει ν' αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση του και να γίνει Τζεντάι, ή αν θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει τον Βέιντερ και να σώσει τους συντρόφους του.

Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή (1999)
Η ταινία περιγράφει τι έγινε 32 χρόνια πριν τα γεγονότα του Επεισοδίου 4. Ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Qui-Gon Jinn και τον μαθητή του Όμπι-Ουάν Κενόμπι, οι οποίοι συνοδεύουν και προστατεύουν την βασίλισσα Αμιντάλα για να ταξιδέψει από τον πλανήτη Ναμπού στον πλανήτη Coruscant ελπίζοντας να βρει ειρηνική λύση σε μια ευρείας κλίμακας διαπλανητική εμπορική φιλονικία. Η ταινία, επίσης, παρουσιάζει ένα νεαρό Άνακιν Σκαϊγουώκερ πριν να γίνει Τζεντάι, ως ένα νεαρό σκλάβο που είναι ασυνήθιστα ισχυρός μέσα στη Δύναμη, και πρέπει να αντιμετωπίσει την μυστηριώδη επιστροφή των Σιθ.

Επεισόδιο 2 - Η Επίθεση των Κλώνων (2002)
Η ταινία εκτυλίσσεται 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της Αόρατης Απειλής, σε ένα σημείο που ο γαλαξίας βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Υπό την ηγεσία ενός αποστάτη Τζεντάι, του Κόμη Dooku, χιλιάδες πλανητικά συστήματα απειλούν ν' αποσχιστούν από την Γαλαξιακή Δημοκρατία. Όταν γίνεται μια δολοφονική απόπειρα εναντίον της Γερουσιαστή Πάντμε Αμιντάλα, της πρώην βασίλισσας του Ναμπού, ο μαθητευόμενος Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ διατάζεται να την προστατεύσει, ενώ ο δάσκαλος του, Όμπι-Ουάν Κενόμπι αναλαμβάνει να διερευνήσει την δολοφονική απόπειρα. Σύντομα ο Άνακιν, η Πάντμε και ο Όμπι-Ουάν θα βρεθούν στην καρδιά των Αυτονομιστικών περιοχών στην έναρξη μιας νέας απειλής για τον γαλαξία, τον Πόλεμο των Κλώνων.

Επεισόδιο 3 - Η Εκδίκηση των Σιθ (2005)
Η ταινία διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της Επίθεσης των Κλώνων. Οι Ιππότες Τζεντάι βρίσκονται σκορπισμένοι στον γαλαξία για να ηγηθούν τον στρατό των κλώνων στον πόλεμο με τους Αποσχιστές. Το Συμβούλιο των Τζεντάι στέλνει τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι να εξοντώσει τον μοχθηρό Στρατηγό Grievous, διοικητή του Στρατού των Αποσχιστών. Την ίδια ώρα, ο Ιππότης Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ, μακριά από τον Κενόμπι, τον πρώην δάσκαλο του, πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Πάλπατιν, τον Καγκελάριο της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και, χωρίς να το ξέρει κανείς, Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ. Η όλο και αυξανόμενη φιλία ανάμεσα τους αποδεικνύεται επικίνδυνη για το Τάγμα των Τζεντάι, την Δημοκρατία, και τον ίδιο τον Άνακιν ο οποίος μοιραία υποκύπτει στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και γίνεται ο Νταρθ Βέιντερ, αλλάζοντας για πάντα την μοίρα του γαλαξία.


Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983)
Στο θεαματικό, τελευταίο κεφάλαιο της εξαλογίας του "Star Wars", Ο Λουκ Σκάιγουοκερ και η Πριγκίπισσα Λέια πρέπει να ταξιδέψουν στον πλανήτη Τατουίν για να απελευθερώσουν τον Χαν Σόλο, διεισδύοντας στο άθλιο φρούριο του Τζάμπα Δε Χατ, του πιο μισητού γκάνγκστερ του γαλαξία. Οι Επαναστάτες βρίσκονται ξανά κοντά και συμμαχούν με τις φυλές των Ίγοκς, για να επιτεθούν στις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας στο κατάφυτο δορυφόρο του Έντορ. Εν τω μεταξύ ο Αυτοκράτορας και ο Νταρθ Βέιντερ συνωμοτούν για να φέρουν τον Λουκ στη σκοτεινή πλευρά, ενώ ο νεαρός Σκάιγουόκερ είναι αποφασισμένος να αναζωπυρώσει τη φλόγα των Τζεντάι, που σχεδόν έχει σβήσει, στην ψυχή του πατέρα του. Ο Γαλαξιακός Πόλεμος κορυφώνεται σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση, καθώς οι Επαναστάτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιτεθούν στο φαινομενικά απροστάτευτο και μισοτελειωμένο δεύτερο "Άστρο του Θανάτου", σε μια μάχη που θα καθορίσει τη μοίρα του γαλαξία.

No comments: