February 8, 2016

"Ο Ηλίθιος" - Προβολή 12/2

Αυτή την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, προβάλλουμε την
κοινωνική ρώσικη ταινία 
"Ο ηλίθιος" (Durak / The Fool) του 2014.

Έγχρ. | Διάρκεια: 116'

Σκηνοθεσία:
Γιούρι Μπίκοφ
Με τους: Αρτιόμ Μπίστροφ, Ναταλία Σούρκοβα, Μπόρις Νεβζόροφ

Ο Ντίμα είναι ένας τίμιος και ιδεαλιστής υδραυλικός, ο οποίος επιθεωρώντας τη διαρροή μιας πολυώροφης πολυκατοικίας αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι έτοιμη να γκρεμιστεί. Προσπαθεί επειγόντως να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις αρχές, αλλά συναντά μια διεφθαρμένη γραφειοκρατία στρέφεται εναντίον του.

Έχοντας έναν ήρωα με υψηλή αίσθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, ο Μπίκοφ (όπως αντίστοιχα και ο Αντρέι Σβιάγκιντσεφ με τον Λεβιάθαν - 2014) τίθεται απέναντι σε μια ενορχηστρωμένη ανηθικότητα, ελάχιστα αλληγορικά και αρκούντως συμβολικά, με σασπένς και ζωηρή αφήγηση, σε μια καταγγελία μέσα στην καταγγελία, σε νυχτερινές αποχρώσεις, ζοφερές περιγραφές και εκμηδενισμό της θετικής προοπτικής. Ο Μπίκοφ τολμά μια θαρραλέα απεικόνιση του γραφειοκρατικού και ταυτόχρονα διεφθαρμένου ρωσικού κράτους, μέσα από μια ιστορία που ενώ φαίνεται υπερβολική κρύβει μεγάλες αλήθειες.

O θεατής θα διαπιστώσει ότι ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν ακόμα και στις κοινωνίες που ευαγγελίζονται την κοινωνική πρόνοια. Ενώ η δήμαρχος και οι προϊστάμενοι της πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου ξεγυμνώνονται στα μάτια του θεατή, ο Ντίμα ανίσχυρος και ανυποψίαστος μπροστά τους, φαντάζει ως πραγματικά ηλίθιος.

Ξεκινάμε στις 20.00 στο αμφιθέατρο της ΠαθΑν.

Είσοδος ελεύθερη!
Σας περιμένουμε!!

No comments: