February 1, 2016

ΚΟΦΙ - Time of the gypsies: Προβολή Παρασκευή 29/1

Αυτή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, προβάλλουμε την κοινωνική Γιουγκοσλαβική ταινία του 1989 "Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ" (TIME OF THE GYPSIES).

Σκηνοθεσία: Εμίρ Κουστουρίτσα
Παίζουν: Νταβόρ Ντούμοβιτς, Μπόρα Τοντόροβιτς, Λιούμπικα 'Αντζοβιτς, Σινόλιτσκα Τρπόβα

Ο Πέρχαν είναι ένας πάμφτωχος νεαρός που ζει σε έναν τσιγγάνικο οικισμό στην Γιουγκοσλαβία με την ανάπηρη αδελφή του, το θείο του και τη γιαγιά του. Αγαπά την Αζρα, την οποία έχει επανειλημμένα ζητήσει σε γάμο, αλλά η μητέρα της απορρίπτει τις προτάσεις του επειδή δεν έχει περιουσία. Όταν η γιαγιά του σώζει τη ζωή του γιου του Αχμέντ, ενός παράνομου, εκείνος προτείνει σε αντάλλαγμα να πάει την άρρωστη αδελφή του Πέρχαν σε νοσοκομείο στη Λιουμπλιάνα και να πληρώσει όλα της τα έξοδα. Ο Πέρχαν αποφασίζει να συνοδεύσει την αδελφή του σε αυτό το ταξίδι. Ο Αχμέντ μαθαίνει στον Περχάν τα κόλπα της κλεψιάς, της ζητιανιάς, της σωματεμπορίας και του εμπορίου μωρών κατά μήκος των συνόρων της Ιταλίας. Ο νεαρός μαθαίνει γρήγορα και γίνεται αρχηγός της συμμορίας. 'Ομως, η τραγωδία παραμονεύει...

Καμιά περίληψη της υπόθεσης δεν είναι σε θέση να δώσει το στίγμα αυτής της παράξενης και μοναδικής στο είδος της ταινίας του Κουστουρίτσα, που με ελάχιστα μέσα καταφέρνει να δώσει ένα γνήσιο δείγμα λυρικής φιλμικής γραφής. Αυθεντικοί τσιγγάνοι, μαζί με ελάχιστους επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μάθουν τη γλώσσα των «ρομ» δανείζουν τα εκφραστικά πρόσωπά τους στον Κουστουρίτσα, που γύρισε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας αυτοσχεδιάζοντας.

Η ταινία πήρε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας (Εμίρ Κουστουρίτσα) στο 42ο Φεστιβάλ των Καννών.

Διάρκεια: 136 λεπτά | ελληνικοί υπότιτλοι


Ξεκινάμε στις 21.00 στο αμφιθέατρο της ΠαθΑν.

Είσοδος ελεύθερη! Σας περιμένουμε!!

No comments: