June 16, 2016

ΚΟΦΙ - "Πριν το ξημέρωμα" Προβολή Παρασκευή 10 Ιουνιου 2016


Αυτή την Παρασκευή 10 Ιουνίου, προβάλλουμε την αμερικάνικη ταινία «Πριν το ξημέρωμα» (Before Sunrise, 1995).

Διάρκεια: 105'
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ
Με τους: Ethan Hawke, Julie Delpy

Υπόθεση:  Στο τρένο Βουδαπέστη-Παρίσι, στις 16 Ιουνίου δυο ταξιδιώτες γνωρίζονται. Και οι δυο περίπου στα 23, δίχως σύντροφο και άλλη παρέα μαζί τους. Εκείνος Αμερικάνος που πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ, εκείνη Γαλλίδα που επιστρέφει στο Παρίσι. Πιάνουν κουβέντα, περνούν καλά και αποφασίζουν να περάσουν μαζί μια νύχτα περιπλάνησης στη Βιέννη… Ο Τζέσι και η Σελίν μπαίνουν οριστικά και αμετάκλητα στη ζωή μας.

Μια βαθιά και αληθινά ρομαντική ταινία. Ο Ρίτσαρντ Λινκλέτερ αποτίει τον καλύτερο φόρο τιμής στο σινεμά του Ερίκ Ροµέρ, βάζοντας δύο νέους να συνομιλούν επί 100 λεπτά, χωρίς όμως να πλήξει ούτε στιγμή ο θεατής. Όχι µόνο γιατί αυτά που λέγονται είναι ενδιαφέροντα (συνοψίζουν τους κυρίαρχους προβληματισμούς της σημερινής νεολαίας) αλλά και γιατί υποστηρίζονται από μια διακριτική, αλλά αποτελεσματική σκηνοθετική γραμμή. Ένα σενάριο γεμάτο διαλόγους, τόσο δεξιοτεχνικά γραμμένους ώστε μέσα από λόγια απλά και απολύτως καθημερινά αναδύεται σε όλο του το μεγαλείο ο έρωτας του νεαρού ζευγαριού. Τόσο αληθινούς ώστε υπάρχουν στιγμές που ο θεατής αντικρίζει τον εαυτό του στη θέση των πρωταγωνιστών. Και, τέλος, τόσο εμπνευσμένους και προσεγμένους ώστε σκιαγραφούνται τέλεια οι χαρακτήρες των δύο ηρώων σε όλες τις διαστάσεις τους. Δεν είναι τυχαία μάλιστα η συμμετοχή της Kim Krizan ως συν-σεναριογράφου, μιας και όντας γυναίκα συνέβαλε σημαντικά στην εντυπωσιακή σεναριακή κατανόηση και, κατά συνέπεια, την διεισδυτική απόδοση τόσο μιας ανδρικής όσο και μιας γυναικείας προσωπικότητας. Αξιοσημείωτη η σεκάνς του «παιχνιδιού της τηλεφωνικής συνομιλίας», λόγω του πόσο ουσιαστική, πολυεπίπεδη και αφοπλιστικά ευρηματική μέσα στη ρεαλιστική λιτότητά της είναι. Και φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστείς πως ο Ethan Hawke και η Julie Delpy δεν είναι και στην πραγματικότητα ο Jesse και η Celine, παράφορα ερωτευμένοι μεταξύ τους. Όπως είναι εξίσου δύσκολο να φανταστείς πώς θα μπορούσε ο έρωτας αυτός να είναι τόσο έντονος χωρίς τον τρίτο βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας, τη σαγηνευτικά ατμοσφαιρική Βιέννη…

Οι κριτές του Φεστιβάλ Βερολίνου δεν γελάστηκαν, λοιπόν, που έδωσαν στην ταινία το βραβείο σκηνοθεσίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μικρή έκπληξη που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

imdb: http://www.imdb.com/title/tt0112471/



Ξεκινάμε στις 20.00 στο αμφιθέατρο της Παθ. Αν.
Είσοδος ελεύθερη! Σας περιμένουμε!



No comments: