June 28, 2010

2 Ντοκυμαντέρ για το άσυλο της Λέρου


Από το 1958 και μετά συγκεντρώθηκαν από τα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας χιλιάδες άνθρωποι, ψυχικά αλλά και διανοητικά ασθενείς, σε ένα πρώην στρατόπεδο στη Λέρο. Εκτός από τους συγγενείς τους, που πολλές φορές απαλλάσονταν έτσι από ένα “βάρος”, ο υπόλοιπος πληθυσμός αγνοούσε την κατάσταση. Το 1989 η βρετανική εφημερίδα Observer δημοσίευσε φωτογραφίες προκαλώντας σκάνδαλο.
Προβάλλουμε το ντοκυμαντέρ “Island of Outcasts” που κρυφά γύρισε το BBC το 1989. Οι εικόνες είναι απάνθρωπες, γυμνοί έγκλυστοι, ομαδικό πλύσιμο με λάστιχο, δεμένοι σε κρεβάτια, ξεχασμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και υπό την επίβλεψη δύο ψυχιάτρων και κατοίκων του νησιού.
Το δεύτερο ντοκυμαντέρ γυρίστηκε το 2003 (”Λέρος, η ελευθερία είναι θεραπευτική”, Ανδρέας Λουκάκος, βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2004) και μετά από μια σύντομη ανασκόπηση καταγράφει ένα μέρος της τωρινής κατάστασης, με συνεντεύξεις από πρώην έγκλειστους, φύλακες και τον ψυχίατρο.
Αυτή τη πλευρά της ιστορίας της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα δεν την έχουμε διδαχθεί.


Παρασκευή 2 Ιουλίου, Έναρξη προβολής 21:00
Θερινή προβολή στο γήπεδο πίσω από το κυλικείο της Ιατρικής Σχολής, Μικράς Ασίας 75, Γουδή

1 comment:

Anonymous said...

xairetai.. yparxei periptosi na exei kapoios to prwto ntokimanter pou gyristike krifa to 1989??? giati to psaxnw k den to vriskw pouthena.. an to exei kapoios as epikoinwniei mazi mou natalimaxairidi@hotmail.com.

pleaseeeeeeee
eyxaristw poly \