February 24, 2014

Διήμερο αφιέρωμα στον Woody Allen - 26 & 27 Φεβρουαρίου

Αφιέρωμα στον Woody Allen

Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Ιατρικής σας προσκαλεί στο διήμερο αφιέρωμα της στον Woody Allen, έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους, την Τετάρτη 26/2 και την Πέμπτη 27/2 στο αμφιθέατρο της Μικροβιολογίας (Ιατρική Σχολή, Μικράς Ασίας 75, Γουδή)

Ο γεννημένος το 1935
Allen ξεκίνησε την ενασχόληση του με το χώρο του θεάματος από το stand-up comedy, στο οποίο άρχισε να διαμορφώνεται και η χαρακτηριστική κινηματογραφική του περσόνα. Αυτή αποτελεί ενσάρκωση ενός νευρωτικού και εγωκεντρικού Εβραίου διανοούμενου με φοβίες, άγχη και ανασφάλειες που είναι όμως ταυτόχρονα κοσμοπολίτης και αυτοσαρκαστικός.

Το ανατρεπτικό χιούμορ του Woody Allen είναι εμφανές σχεδόν σε όλες τις ταινίες του και ειδικότερα σε αυτές που πρωταγωνιστεί. Σατιρίζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο τον έρωτα, τις σχέσεις, το σεξ, τη θρησκεία και όλες τις κατεστημένες αντιλήψεις. Οι πρώτες του σκηνοθετικές προσπάθειες είναι θεότρελες κωμωδίες με το Take the money and run,1969 να αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη του ταινία που γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η Νέα Υόρκη αφήνει επίσης το στίγμα της στα έργα του
Woody Allen, αφού αντιμετωπίζεται όχι απλώς ως φόντο των ταινιών του αλλά ως ενεργό κομμάτι της πλοκής και της αφήγησης. Ο Woody Allen άλλωστε είναι ο κατεξοχήν νεοϋορκέζος σκηνοθέτης, μας δείχνει τη Νέα Υόρκη και το Μανχάταν  με όλη τους τη γοητεία ,την ακτινοβολία της κουλτούρας τους, την αυθεντικότητα και τη μαγευτική ομορφιά τους, ακόμη και στις πιο ταπεινές γωνίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τις καλύτερες ταινίες του, το Annie Hall,1977 και το Manhattan,1979 διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, εγκαινιάζουν μια ενότητα λεπτοφτιαγμένων κομεντί πάνω στις σχέσεις ανδρών και γυναικών σε σύγχυση η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί σταθμό για τη μετέπειτα πορεία του Woody Allen.

Ο
Woody Allen συνεχίζει να σκηνοθετεί περίπου μια ταινία κάθε χρόνο και όπως είναι αναμενόμενο η θεματολογία, το ύφος και οι επιρροές του περνούν από διάφορες φάσεις. Σκηνοθετεί ταινίες σε σοβαρό τόνο με επιρροές από τον Μπέργκμαν, τον Φελίνι και άλλους όπως το Another Woman,1988 ,καυστικές αστυνομικές κωμωδίες σαν το Manhattan Murder Mystery,1993 αλλά και δυνατά κοινωνικά-αστυνομικά φιλμ (Match Pont,2005)

O Woody Allen έχει προταθεί 24 φορές για Όσκαρ και έχει κερδίσει τέσσερις από αυτές: τρεις φορές για το Καλύτερο Σενάριο (Annie Hal 1977, Hannah and her sisters 1986, Midnight in Paris 2011) και μία για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Annie Hall)
Χωρίς αμφιβολία αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου και μέχρι σήμερα τη σφραγίδα του φέρουν 49 ταινλιες. Είναι επίσης συγγραφέας και μουσικός.

Το πρόγραμμα του διήμερου αφιερώματος:

Τετάρτη 26/2                 
21:00  Manhattan ,1979

Πέμπτη 27/2
                                      

Πριν και μετά τις ταινίες θα προβληθούν επιλεγμένες σκηνές από άλλα φιλμ, συνεντεύξεις του Woody Allen ενώ θα διαβαστούν και αποσπάσματα από διηγήματα και κείμενα του. Να είστε όλοι εκεί!

No comments: