November 22, 2014

Αφιέρωμα "Σινεμά και Ψυχιατρική"- 24 με 28 Νοεμβρίου


Την εβδομάδα που έρχεται ( 24-28 Νοεμβρίου) οι κινηματογραφικές ομάδες της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν αφιέρωμα με θέμα " Σινεμά και Ψυχιατρική" 
5 ταινίες μία κάθε μέρα από το χώρο της ψυχιατρικής και γενικότερα της ψυχικής υγείας. Πριν από κάθε ταινία θα προβάλλονται animation μικρού μήκους.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:


Δευτέρα 24/11


Mary and Max (2009)
κινούμενα σχέδια| 92' | έγχρωμη | ελληνικοί υπότιτλοi


Η 8χρονη Μαίρη, η οποία ζει στη Μελβούρνη, αποφασίζει να γράψει τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σ' έναν άγνωστο παραλήπτη που ζει στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ο Μαξ, ένας Νεοϋορκέζος, παχύσαρκος μεσήλικας, απαντά στο γράμμα της μικρής και μια δυνατή φιλία δημιουργείται ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.


έναρξη : 19:00

Αμφιθέατρο Νοσηλευτικής (Παπαδιαμαντοπούλου 123, Γουδή)
Τρίτη  25/11

Sybil (2007)
δραματική | 90' | έγχρωμη | ελληνικοί υπότιτλοι

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, που εξαιτίας της τραυματικής παιδικής της ηλικίας, ανέπτυξε 16 διαφορετικές προσωπικότητες.


έναρξη 21:00

Αμφιθέατρο Παθ.Αν.(Ιατρική Σχολή, Μικράς Ασίας 75, Γουδή)
Τετάρτη 26/11

Προβολή δύο Ντοκιμαντέρ για το Ψυχιατρείο της Λέρου· Island Of Outcasts | διάρκεια : 56’
· Λέρος, η ελευθερία είναι θεραπευτική | διάρκεια : 30’

 Από το 1958 και μετά συγκεντρώθηκαν από τα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας χιλιάδες άνθρωποι, ψυχικά αλλά και διανοητικά ασθενείς, σε ένα πρώην στρατόπεδο στη Λέρο. Εκτός από τους συγγενείς τους, που πολλές φορές απαλάσσονταν έτσι από ένα ¨βάρος¨, ο υπόλοιπος πληθυσμός αγνοούσε την κατάσταση. Το 1989 η βρετανική εφημερίδα “Observer” δημοσίευσε φωτογραφίες προκαλώντας σκάνδαλο. Θα προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ “Island of Outcasts” που κρυφά γύρισε το BBC το 1989. Οι εικόνες είναι απάνθρωπες, γυμνοί έγκλειστοι, ομαδικό πλύσιμο με λάστιχα, δεμένοι σε κρεβάτια, ξεχασμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και υπό την επίβλεψη δύο ψυχιάτρων κατοίκων του νησιού.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2003 (“Λέρος, η ελευθερία είναι θεραπευτική”, Ανδρέας Λουκάκος, βραβευμένο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2004) και μετά από μία σύντομη ανασκόπηση καταγράφει ένα μέρος της τωρινής κατάστασης, με συνεντεύξεις από πρώην εγκλείστους, φύλακες και τον ψυχίατρο.Αυτή την πλευρά της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα δεν την έχουμε διδαχθεί.

έναρξη : 21:00

Αμφιθέατρο Παθ.Αν (Ιατρική Σχολή, Μικράς Ασίας 75, Γουδή)


Πέμπτη 27/11

One Flew Over The Cuckoo's Nest (Στη Φωλιά Του Κούκου) (1975)

Δραματική | 133’ | έγχρωμη | ελληνικοί υπότιτλοι

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεν Κέισι με πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ. 

Ένας φυλακισμένος μεταφέρεται σε ένα ψυχιατρείο, γιατί οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι είναι ψυχοπαθής. Αυτός όμως θα αναστατώσει τη ζωή του ιδρύματος και θα έρθει σε σύγκρουση με τη διεύθυνση. 

έναρξη : 19:00

Αμφιθέατρο Νοσηλευτικής (Παπαδιαμαντοπούλου 123)
Παρασκευή 27/11

Pi (Πι) (1998)

Το αφιέρωμα μας κλείνει με μία δυνατή (την πρώτη) ταινία του Darren Aronofsky (Requiem For A Dream, Μαύρος κύκνος, The Fountain).
Ο Μαξ, ιδιοφυία στα μαθηματικά, ζει απομονωμένος στο μικρό διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Με τον αυτοσχέδιας κατασκευής υπολογιστή του -που έχει το ελληνικότατο όνομα Ευκλείδης- παλεύει να βρει το μαθηματικό πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται η χρηματιστηριακή αγορά. Η ερευνά του δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την ανακάλυψη μιας βαθύτερης αλήθειας και νομοτέλειας. Ο Μαξ πιστεύει ότι η γλώσσα της φύσης είναι τα μαθηματικά, ότι όλα μπορούν να εκφραστούν και να εξηγηθούν με αριθμούς και πάνω από όλα είναι έτοιμος να φτάσει μέχρι την “τρέλα” προκειμένου να λύσει το αίνιγμα…

έναρξη : 21:00

Αμφιθέατρο Παθ.Αν (Ιατρική Σχολή, Μικράς Ασίας 75, Γουδή)
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη! Σας περιμένουμε!!!

No comments: