October 20, 2015

Το κουρδιστό πορτοκάλι - Προβολή 23 Οκτωβρίου 2015


Αυτή την Παρασκευή 23/10 θα προβάλουμε την δραματική ταινία "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι" (A Clockwork Orange) του 1971, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η ταινία -βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess- αναφέρεται σε μια συμμορία νεαρών κακοποιών σε μια ζοφερή φουτουριστική Αγγλία, η οποία καθημερινά επιδίδεται σε πράξεις ωμής βίας και βανδαλισμών, χαμένη σε ένα κόσμο ναρκωτικών και βίαιων ενστίκτων.
Μετά από προδοσία των «φίλων» του, ο αρχηγός της συμμορίας Alex, αφού συλλαμβάνεται και τιμωρείται με ποινή πολλών ετών αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα κρατικό πείραμα σωφρονισμού με το οποίο θα κερδίσει την ελευθερία του, αλλά θα απωλέσει την ικανότητά του να εκτελεί βίαιες πράξεις…

Αγγλο-αμερικανική ταινία | Έγχρ. | Διάρκεια: 136'
ελληνικοί υπότιτλοι

Ξεκινάμε στις 20.00, στο αμφιθέατρο Παθ.Αν., Ιατρική Σχολή Αθηνών (Μικράς Ασίας 75, Γουδή)


Το κουρδιστό πορτοκάλι (κουρδιστός άνθρωπος, καθώς Orang= άνθρωπος στην διάλεκτο των Malay) συνιστά μια σπουδή στη βία, ένα άριστα φιλοτεχνημένο πορτρέτο μιας διεστραμμένης προσωπικότητας (ο πρωταγωνιστής Alex), μια γλαφυρή σκιαγράφηση μιας μελλοντικής κοινωνίας εφιαλτικής αλλά όχι και τόσο μακρινής. Πρόκειται για μια ταινία σταθμό στον παγκόσμιο κινηματογράφο, με ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, μια αριστουργηματική σκηνοθεσία και φωτογραφία, μια κινηματογραφική εμπειρία δια χειρός Kubrick. Μια ιδιοφυής σύλληψη, η οποία δεκαετίες αργότερα σοκάρει τόσο με την μοναδικότητά της, όσο και με την οξεία διορατική ματιά της.
Μια must-see ταινία για κάθε σινεφιλ που σέβεται τον εαυτό του!

No comments: