March 14, 2016

Κινηματογραφικό αφιέρωμα: "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ" (Ιατρική και Νοσηλευτική Αθήνας)


Οι κινηματογραφικές ομάδες της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής Αθήνας συνεργάζονται και παρουσιάζουν αφιέρωμα στο πολύ επίκαιρο θέμα των προσφύγων. Την εβδομάδα 14 με 18 Μαρτίου έχουμε καθημερινά προβολές με ταινίες που θα προβληματίσουν και θα φωτίσουν πτυχές του προβλήματος που πολλοι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει.

Αναλυτικό πρόγραμμα: 

- (Καθαρά) Δευτέρα 14/3 - ώρα 21.00 ΠΑΘΑΝ
"Persepolis"
Animation 2007 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 95'
Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Μαργιάν Σατράπι, Βανσάν Παρονό
Η εννιάχρονη Μάρτζι μεγαλώνει σε μια προοδευτική οικογένεια στην Τεχεράνη του '78, την περίοδο της ανατροπής του Σάχη και του θρησκευτικού φανατισμού της ισλαμικής επανάστασης. Με το ξέσπασμα του πολέμου Ιράν-Ιράκ, οι γονείς της την στέλνουν για σπουδές στη Βιέννη. Θα επιστρέψει στην πατρίδα της ύστερα από χρόνια, για να καταλήξει τελικά στο Παρίσι το 1994. Μεταφορά του ομώνυμου best-seller κόμικ.

- Τρίτη 15/3 - ώρα 19.15 αμφ. Νοσηλευτικής
"Turtles can fly"
2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95'
Ιρανική ταινία, σκηνοθεσία Μαχμάν Γκομπαντί με τους: Σοράν Εμπραχίμ, Αβάζ Λατίφ, Χιρς Φεϊζάλ
Σ' ένα καταυλισμό Κούρδων προσφύγων στα ιρακινο-τουρκικά σύνορα, ο 14χρονος Δορυφορικός, πέρα από τις γνώσεις του στις δορυφορικές κεραίες, ηγείται μιας ομάδας παιδιών που δουλεύουν ως ναρκαλιευτές. Ερωτεύεται τη θλιμμένη Αβάζ, μια 12χρονη ορφανή με τραυματικό παρελθόν, της οποίας ο κουλός αδελφός έχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον. Τιμήθηκε στα Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν και Σικάγου.

- Τετάρτη 16/3 - ώρα 21.00 ΠΑΘΑΝ
"Το λιμάνι της Χάβρης"
Δραματική 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93'
Γαλλική ταινία,
Ένας μεσήλικας λούστρος περιθάλπει και δίνει καταφύγιο σε έναν νεαρό Αφρικανό, παράνομο μετανάστη, τον οποίο αναζητά η αστυνομία.
Με αναφορές στο παλιό γαλλικό σινεμά, τον Κάπρα, τον Μπάστερ Κίτον, τον Τριφό και τον Πιέρ Ετέξ (στο ρόλο του γιατρού) αλλά και τον Καρλ Μαρξ, με μπλουζ και ροκ εντ ρολ ήχους, με μια μαγική παλέτα παλ χρωμάτων και μια συγκινητική νοσταλγική διάθεση, ο Καουρισμάκι επιβεβαιώνει την πολύτιμη αξία της βγαλμένης κατευθείαν από το βωβό σινεμά εκφραστικής λιτότητας. Βραβείο Κριτικών στις Κάνες για ένα μινιμαλιστικό, αισιόδοξο και πολύχρωμο κοινωνικό δράμα, από τα απολαυστικότερα του Φινλανδού δημιουργού.

-Πέμπτη 17/3 ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
--ώρα 19.00 αμφιθ. Νοσηλευτικής
"Η υπόσχεση"
Δραματική 1996 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90'
Βελγο-γαλλική ταινία,
Τα ηθικά διλήμματα ενός 15χρονου αγοριού, που βοηθά τον πατέρα του στη διακίνηση παράνομων εργατών στο Βέλγιο. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 1996, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο C.I.C.A.E.

--ώρα 21.00 ΠΑΘΑΝ
"Η άλλη όχθη" (Gagma Napiri)

Κοινωνική 2009 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90'
Γεωργιανή ταινία,
Ο 12χρονος Τέντο, πρόσφυγας στη Γεωργία, διασχίζει τη χώρα και τα σύνορα για την Αμπχαζία, αναζητώντας τον για χρόνια χαμένο πατέρα του.
Σκληρότητα, φαντασία και χιούμορ συνταξιδεύουν σε ένα λυρικό road movie, το οποίο αφήνει πίσω του κάθε παιδική κινηματογραφική αφέλεια και κάθε ενήλικη δραματική ενοχή. Επιστροφή σε ένα απλό, καθαρό σινεμά, που φέρνει στο νου τις πρώτες ταινίες του Αμπάς Κιαροστάμι.

-Παρασκευή 18/3 - ώρα 20.00 ΠΑΘΑΝ
"Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα"

Δραματική 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'
Γαλλική ταινία,
Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην μαχητής των Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν σε ένα προάστιο του Παρισιού, αντιμέτωποι με τη βία των συμμοριών και τη μεταξύ τους καχυποψία.

Το 2015 ήταν μία ταραχώδης χρονιά στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και μία κακή χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πιο εμβληματική εικόνα της χρονιάς ήταν αυτή του Αϊλάν Κουρντί, ενός τρίχρονου αγοριού από τη Συρία, να κείτεται στα τουρκικά παράλια. 
Πάνω από 3.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. 
Η αύξηση στους θανάτους στο Αιγαίο πέλαγος αντανακλά την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα, από το καλοκαίρι και μετά. Λόγω απουσίας ασφαλών και νόμιμων οδών για την είσοδο στις χώρες της ΕΕ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες που διαφεύγουν από συγκρούσεις ή διωγμό στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Ιράκ, ακολούθησαν την επικίνδυνη διαδρομή προς την Ελλάδα. Μόλις το 3% όσων εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα διέσχισαν τα, σε μεγάλο βαθμό περιφραγμένα, χερσαία σύνορα.

Σας περιμένουμε όλους να παρακολουθήσουμε τις ταινίες που διαλέξαμε και να δούμε απο τη σκοπιά της μεγάλης οθόνης ένα ζήτημα που γίνεται μάστιγα και φέρνει στο φως μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση σε όλο το μεγαλείο της.

Πληροφορίες για τα αμφιθέατρα:
ΠΑΘΑΝ: Ιατρική σχολή, Μικράς Ασίας 75, κτίριο 9
Αμφ. Νοσηλευτικής: Παπαδιαμαντοπούλου 123, 2ος όροφος

No comments: