February 12, 2017

ΚΟΦΙ - Αφιέρωμα Alfred Hitchcock

Άλφρεντ Χίτσκοκ:
Ο διαχρονικός μετρ του σασπένς


Την εβδομάδα που μας έρχεται (13 έως 17 Φλεβάρη 2017) ο εκκεντρικός και αγαπημένος σκηνοθέτης μετακομίζει στο αμφιθέατρο της ΠΑΘΑΝ όπου θα προβληθούν 4 από τις καλύτερες ταινίες του!


 

------Ξεκινάμε τη Δευτέρα (13/2) στις 21.00 με την ταινία Vertigo ("Δεσμώτης του ιλίγγου").
Θρίλερ 1958 | Έγχρ. | Διάρκεια: 128'
με τους: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντες

Ένας αστυνομικός παραιτείται από την υπηρεσία του επειδή πάσχει από ακροφοβία. Κάποια στιγμή συναντάει ένα φίλο του, ο οποίος του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του γιατί φοβάται ότι πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Η μοναδική ταινία που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του «Πολίτη Κέιν» στην κινηματογραφική ιστορία είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή «εικόνα» της.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Z5jvQwwHQNY

------Την Τρίτη (14/2) προβάλουμε το θρίλερ Rope ( "Η θηλιά" ή "Ο βρόγχος")
1950 | Έγχρ. | Διάρκεια: 80'
με τους: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ

Δύο φίλοι συνεργάζονται για να εκτελέσουν τον τέλειο φόνο, ισχυριζόμενοι σαν μοναδικό τους κίνητρο ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερα όντα με την έννοια που έδινε ο Νίτσε, μόνο και μόνο για να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Έπειτα κρύβουν το πτώμα μέσα σε ένα μπαούλο και την ίδια κιόλας η μέρα το χρησιμοποιούν ως τραπεζαρία στο δείπνο που διοργανώνουν. Στο γεύμα παρευρίσκονται ο πατέρας του θύματος, η αρραβωνιαστικιά του, ο πρώην φίλος της και ο καθηγητής των δύο δολοφόνων.

Ποτέ άλλοτε μια δολοφονία δεν πήρε τόσο φιλοσοφικές διαστάσεις, μιας και ο Χίτσκοκ μας παρουσίασε την προετοιμασία ενός φόνου, χωρίς να υπάρχει κάποιο κίνητρο ή κάποιο όφελος. Παρουσιάζεται ως ιδεολογία, πράγμα που το έχουμε παρατηρήσει και στον «Άγνωστο του εξπρές». Αυτή η είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Όπως θα παρατηρήσετε, τα πλάνα της ταινίας είναι μονάχα 10 και το κάθε ένα από αυτά διαρκεί περίπου 10 λεπτά και δεν γίνεται σχεδόν καμία διακοπή στις λήψεις. Το παραμικρό λάθος των ηθοποιών θα ανάγκαζε όλο το καστ και το συνεργείο να γυρίσουν ξανά ολόκληρη τη σκηνή από την αρχή. Γι’ αυτό οι ερμηνείες των ηθοποιών, εκτός από υπέροχες, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θεατρικές, εφόσον βασίζεται και στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πάτρικ Χάμιλτον.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8xkQoH8QbVs

------Την Πέμπτη 16/2 σειρά έχει η ταινία North by Northwest (Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων)
1959 | Έγχρ. | Διάρκεια: 136'
με τους: Κάρι Γκραντ, Έυα Μαρί Σεντ, Τζέιμς Μέισον, Μάρτιν Λαντάου

Ένας διαφημιστής εκλαμβάνεται κατά λάθος ως διπλός κατάσκοπος, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διπλωμάτη και μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια με μια μοιραία γυναίκα.

Η πιο διασκεδαστική και μία από τις πιο περίτεχνες σεναριακά και σκηνοθετικά ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το κλασικό αφηγηματικό σινεμά στις καλύτερες στιγμές του.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=K0c2HJ4AO6o

------Κλείνουμε το αφιέρωμα την Παρασκευή 17/2 με το πλέον κλασικό έργο του σκηνοθέτη Psycho ( "Ψυχώ").

Τρόμου 1960 | Ασπρόμαυρη| Διάρκεια: 109'

με τους: Άντονι Πέρκινς, Τζάνετ Λι, Βέρα Μάιλς, Τζον Γκάβιν, Ιζαμπέλ Αντζανί

Σ' ένα απομονωμένο μοτέλ μια όμορφη κλέφτρα αντιμετωπίζει έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Από τις πιο ανατριχιαστικές, και γεμάτες σασπένς, ταινίες τρόμου.

Το πιο κλασικό θρίλερ στην ιστορία του σινεμά είναι μια αριστουργηματικά δομημένη ταινία, με τη δική της «αρχιτεκτονική»: ένα κάθετο συγκρότημα (το μητρικό σπίτι στο λόφο) δεσπόζει και επιβλέπει ένα οριζόντιο συγκρότημα (το μοτέλ). Ο πρώτος χώρος είναι εκείνος του απαγορευμένου, του κρυφού, το φοβερό βασίλειο της κακιάς μητέρας-ευνουχίστριας. Ο δεύτερος χώρος, αντίθετα, φαινομενικά «φυσιολογικός», είναι εκείνος των ανεκπλήρωτων ερωτικών πόθων (ένας χώρος της νεύρωσης και του ευνουχισμού), που βρίσκεται υπό τη δεσποτεία του πρώτου χώρου επισύροντας την οργή και την τιμωρία όταν διαπράττεται κάποιο παράπτωμα (συνήθως σεξουαλικού χαρακτήρα). Ο τρόμος στο «Ψυχώ» γεννιέται μέσα από τη σχέση αυτών των δύο χώρων, που κανένας ήρωας δεν διασχίζει ατιμώρητα, με εξαίρεση τον παράξενο Νόρμαν Μπέιτς που τους κατοικεί και τους δυο γιατί είναι διχασμένη προσωπικότητα. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για την Τζάνετ Λι.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NG3-GlvKPcg

Όλες οι προβολές γίνονται στο Αμφιθέατρο Παθ.Αν. (Μικράς Ασίας 75, Γουδί)
Για τις ώρες προβολής δείτε την αφίσα.
(Στις 21.00 την Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη και στις 20.00 την Παρασκευή!)


Είσοδος ελέυθερη.
Σας περιμένουμε!!



Δείτε και το blog μας: http://cinekofi.blogspot.com/

No comments: