November 11, 2016

Προβολή 11/11 - "Pretty village, pretty flame"


Αυτή την Παρασκευή (11/11/2016) προβάλουμε την
Γιουγκοσλαβική ταινία του Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς
Pretty Village Pretty Flame

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ (1995)


Σινεφίλ 1995 | Έγχρ. | Διάρκεια: 125'

Mε τους: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο

Η φιλία ενός Σέρβου και ενός μουσουλμάνου δοκιμάζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας, όταν και οι δύο συμμετέχουν σε επιχειρήσεις γενοκτονίας.

Η ταινία αυτή αποτελεί ορόσημο στη θεματολογία του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τόσο για την χρονική στιγμή που γυρίστηκε όσο και για την ουσία που πραγματεύεται και δεν είναι άλλη απο το "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών μεταξύ χωρών που συνυπήρξαν για περίπου 40 χρόνια ενωμένοι υπό την καθοδήγηση του στρατάρχη Τίτο.Απο μόνη της είναι ένα σημείο αναφοράς για τον πόλεμο στην Βοσνία που στην Ελλάδα τον ζήσαμε μάλλον μέσα απο ένα διαστρεβλωμένο πρίσμα. Μετά απο αρκετές επαναλήψεις τελικά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει οτι ο σκηνοθέτης ισσορόπησε μια κατάσταση αφόρητη κοινωνικά και πολύπλοκη πολιτικά. 'Αν δε αναλογιστεί κανείς οτι όλα αυτά αλλ'α και πολλά άλλα συνέβησαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας ειναι σίγουρα μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Βαλκάνιους γειτονές μας στην πιο κακή τους στιγμή και πάλι όμως να τους συμπονέσουμε ανέξαρτητα σε πιο στρατόπεδο ανήκαν.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο τίτλος της ταινίας είναι παράφραση ενος εδαφίου της νουβέλας "Voyage au bout de la nuit"(Journey to the End of the Night) του συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline, που περιέγραφε φλεγόμενα χωριά κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμιού πολεμού . Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικό τοπίο στο Višegrad της Bοσνίας(Σερβικός τομέας) και κάποιες σκηνές έλαβαν μέρος σε μέρη όπου είχαν γίνει πραγματικές μάχες. Το 1996 στο φεστιβάλ θεσσαλλονίκης απέσπασε το βραβείο κοινού.


Ξεκινάμε στις 20.00
στο αμφιθεατρο της ΠΑΘΑΝ
(Μικράς Ασίας 75, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Γουδί)


Είσοδος ελευθερη! ! Σας περιμενουμε !!!




No comments: